Με πολλή μεγάλη επιτυχία και συμμετοχή πραγματοποιήθηκε η Προσκυνηματική Εκδρομή της Ενορίας μας στο ιερό νησί της Πάτμου, το νησί όπου έζησε ο προστάτης και Πολιούχος Άγιος μας γράφοντας το Ιερό Βιβλίο της Αποκαλύψεως και στους Λειψούς από την Τρίτη 18 μέχρι την Παρασκευή 21 Ιουνίου.
Μετά τον κατάπλου στην ιερά νήσο το βράδυ της Τρίτης, την Τετάρτη το πρωί με το καράβι που συνδέει τα δύο νησιά κατευθηνθήκαμε στους Λειψούς, όπου μετά την αποβίβαση, πήγαμε στον Ιερό Προσκυνηματικό Ναό της Παναγίας του Χάρου, όπου είχαμε ξενάγηση και ακούσαμε της ιστορία του Ναού και της θαυματουργού Ιεράς Εικόνας.
Συγκεκριμένα ονομάστηκε «Παναγία του Χάρου» εξαιτίας του κειμηλίου που φιλοξενούσε. Μια εικόνα της Παναγίας που δεν κρατά τον Χριστό στην αγκαλιά της όπως συνηθίζεται, αλλά τον Σταυρό με τον Ιησού επάνω του. Είναι μια μοναδική απεικόνιση που δείχνει τον θρήνο της μητέρας και το μαρτύριο που πέρασε παραλαμβάνοντας το παιδί της νεκρό ύστερα από ένα απίστευτα σκληρό και ατιμωτικό μαρτύριο.
ΤΟ ΘΑΥΜΑ ΜΕ ΤΑ ΛΟΥΛΟΥΔΙΑ ΠΟΥ ΑΝΘΙΖΟΥΝ
Σύμφωνα με τις μαρτυρίες, τον Απρίλιο του 1943 μια νεαρή κοπέλα, τοποθέτησε στην εικόνα της Παναγίας λευκούς κρίνους ως προσφορά στην Παναγία. Κανείς δεν γνωρίζει τι ήθελε να ζητήσει εκείνη την ταραγμένη περίοδο από την Παναγία.
Με το πέρασμα των ημερών, όπως ήταν φυσικό οι κρίνοι μαράθηκαν. Τρεις μήνες μετά, τον Ιούλιο του 1943 κάποιοι επισκέπτες διαπίστωσαν πως οι μαραμένοι κρίνοι είχαν αρχίσει να πρασινίζουν και ουσιαστικά να ξαναζωντανεύουν.
Στις 23 Αυγούστου, οπότε και γιορτάζει ο συγκεκριμένος Ναός οι κρίνοι είχαν νέα μπουμπούκια.
Άνθρωποι που επισκέπτονται τον Ναό αυτό της Παναγίας για να προσκυνήσουν και να θαυμάσουν την ξεχωριστή αυτή εικόνα της Παναγίας, λένε πως το θαύμα αυτό επαναλαμβάνεται κάθε χρόνο την ίδια περίοδο.
Στην συνέχεια περιηγηθήκαμε στα σοκάκια και της χώρας θαυμάζοντας τις ομορφιές του πανέμορφου νησιού και επισκεφθήκαμε τον Ιερό Ναό Αγίου Νικολάου όπου ακούσαμε για την ιστορία του Ναού απο τον Εφημέριο π.Γεώργιο.
Το πρωί της Πέμπτης ολόκληρο το σώμα των προσκυνητών κατευθύνθηκαν στο Ιερό σπήλαιο της Αποκαλύψεως, όπου συμμετείχαν στην τέλεση της κατανυκτικής Θείας Λειτουργίας με Αρτοκλασία και ξενάγηση.
Είναι αυτονόητο ότι το Σπήλαιο της Αποκαλύψεως απετέλεσε όχι μόνο τον πρώτο τόπο προσευχής στην Πάτμο, αλλά και τον μέχρι σήμερα σπουδαιότερο. Το όραμα της Αποκαλύψεως της Τριαδικής Θεότητας και η συγγραφή του μοναδικού προφητικού βιβλίου της Καινής Διαθήκης από τον Ηγαπημένο Μαθητή του Κυρίου, εσφράγισαν μυστηριακά τον τόπο αυτό, ώστε ευνόητα να αποτελεί έκτοτε πόλο έλξεως ολοκλήρου του κόσμου, με την συγκλονιστική κατάνυξη την οποία εμπνέει!
Στον εσωτερικό του Σπηλαίου βράχο ευρίσκονται οπές, τις οποίες κατά την παράδοση ο Ευαγγελιστής Ιωάννης χρησιμοποιούσε είτε για ανάκλιση, είτε ως χειρολαβή. Μαρτυρείται ακόμη ότι η τριπλή σχισμή του βράχου της οροφής σχηματίσθηκε κατά την στιγμή του οράματος της Αποκαλύψεως και συμβολίζει την τριπλή υπόσταση του Θεού.
Στην συνέχεια επισκεφθήκαμε την Ιερα Μονή Ευαγγελισμού της Θεοτόκου Μητρός Ηγαπημένου όπου είχαμε ξενάγηση ακούγοντας για την ιστορία της Μονής και στην συνέχεια κατευθηνθήκαμε στην χώρα, όπου επισκεφθήκαμε την Ιερά Μονή Αγίου Ιωάννου του Θεολόγου, ξεναγηθήκαμε στους χώρους της Μονής, ακούσαμε την ιστορία της και στην συνέχεια θαυμάσαμε όλα εκείνα τα κειμήλια που φυλάσσονται στο παρακείμενο μουσείο.
Το απόγευμα επισκεφθήκαμε την Ιερά Μονή Αγίου Νεκταρίου στην περιοχή Λουκάκια όπου τύχαμε θερμής υποδοχής και ακούσαμε την ιστορία της Μονής ενώ στην συνέχεια κάναμε ένα οδοιπορικό σε ολόκληρο το νησί για να θαυμάσουμε τα τοπία και τις ομορφιές του.
Οι εμπειρίες που ζήσαμε όλες αυτές τις ημέρες θα μείνουν βαθιά χαραγμένες μέσα στην καρδιά μας και θα μας συνοδεύουν πάντοτε.